Challenge 4: Trekkerdata over bodemverdichting


#1

Centrale vraag: wat levert het op als we machine data gebruiken om bodemverdichting te karteren & monitoren?

Team: Trekkergroep FarmHack, akkerbouwers

Data: CANbus / isobus data icm AgroDataCube

Toelichting: Via trekkerdata kun je iets zeggen over bodemverdichting, en dat mogelijk ook monitoren. Trekkers verzamelen via hun CAN-bussysteem zeeën aan data. Dankzij rtk-gps is deze data vaak ook plaatsspecifiek.

Er is alleen geen boer die nu bij de data kan, of iets met die data kan. Om te kijken of we daar verandering in kunnen brengen, organiseerden we eind augustus een kleine Trekker Hack. We testen daar de Isoblue, een open source hardware oplossing. We bouwden een eigen exemplaar, en konden succesvol data loggen. Na de nodige analyse en finetuning, zijn we nu klaar voor de volgende stap: op 17 november gaan we in Groningen bij 2 boeren een aantal gestandaardiseerd testjes doen met hun trekkers (Case IH en Massey Ferguson) rond het probleem van bodemverdichting. We richten ons onder andere op aftakas, toerental, brandstofverbruik en hefweerstand. De data die we 17 november verzamelen nemen we mee naar de BodemHack.


Over De Nationale Bodem Hackathon
#2

Afgelopen weekend hebben @Auke en @Roel data gelogd bij @derk en @Pieter. Deze week zijn ze druk met het verwerken en presentabel maken van de data, maar nu al is duidelijk dat ISOBlue potentie heeft, vooral om merkonafhankelijk CANBUS uit te lezen en realtime te versturen.

Heel misschien lukt het voor de hackathon om nog een data log sessie te doen (wellicht om te kijken of het ook lukt om werktuigen uit te lezen!), maar zelfs nu al hebben we leuke dataset voor de Bodemhack!


#3

Kun je de data die verzameld is op demovelden aardappel op Potato 2017 in Emmeloord door case ih en lmb hamoen ook niet benutten?


#4

Hoi @HermanKrebbers :wave: Hebben zij toen specifiek proeven gedaan rond bodemverdichting? Voor de hackathon zeker interessant, kan jij toegang tot die data verlenen? Of bij wie moet ik dat navragen? Nemen we graag mee dan!


#5

Ondertussen de data van de IsoBlue weten te halen en te vertalen, zie het resultaat:

Dit is de gedecodeerde data zonder significante bewerkingen en wij zijn dan ook zeer blij met het resultaat.

Uit de data is ook direct op te maken dat ofwel wij een fout hebben in onze decoder of dat fabrikanten zich niet helemaal aan de standaard houden of dat de hef draft daadwerkelijk -150kN bedraagt in rust. Nu rest de vraag wat het antwoord is!


The First Dutch ISOBlue!
#6

De trekkergroep van FarmHack met aanvoerder Auke wist allerlei talent aan zich te binden.
De pijnloze vertaling van trekker naar monitoring van verdichting is er nog niet, maar er zijn wel mooie stappen gemaakt!

presentatie